AirBnB vs Magyarország

Megkezdődtek az egyeztetések a Magyar Turisztikai Ügynökségnél a manapság egyre divatosabb airbnb szolgáltatások kapcsán. Az első hírek alapján nem az Uber-hez hasonló támadás érheti a szállodák piaci részesedését csökkentő szolgáltatót, hanem inkább a jelenlegi rendszer fehérítése a cél. 

Képtalálat

Jelenleg, nagyon komolya árkülönbség tapasztalható a budapesti szállodák és az airbnb által elérhető bérlemények között. Két személy két éjszakára a Váci utcában 36 ezer Forintért tud megszállni egy találomra választott airbnb oldalon hirdetett lakásban, míg ugyanígy két fő két éjszakára egy belvárosi hotelben 50-60 ezer Forintnál kezdődik és jellemzőbb a 80 ezer Forint feletti ár. 

Korábbi írásunkban beszámoltunk az ingatlankiadásból származó jövedelem adózásáról, és ezt figyelembevéve a fenti példában szereplő airbnb-s árat alapul véve azt feltételezve, hogy 50 százalékos a kihasználtsága a bérleménynek éves szinten nagyságrendileg 2,6 millió Forint bevétel származik, mely után költséghányad megállapítási módszer alapján összesen 679 ezer Forintot kell az államnak fizetni, így marad kb. 1,7 millió Forint adózott jövedelem, ami egy hónapra vetítve 141 ezer Forint. 

De, ha azt feltételezzük, hogy nem minden airbnb bevétel kerül bevallásra, a fenti példából látszik, hogy elbírná a fizetendő adók terheit is és még úgy is árban versenyképes maradna a szállodákkal szemben. 

A következő hónapokban a fejleményeket nyomonkövetjük és beszámolunk róluk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.