Bitcoin jövedelem adózása – Bitcoin milliárdosok és ebből származó jövedelem

A napokban jelent meg több hírportálon, hogy a Facebook alapítás körüli balhéból ismerté vált Winklevoss fivérek lettek az első Bitcoin milliárdosok, mely kapcsán egyrészt újabb löketet kap a kirptovaluta „őrület”, másrészt felmerülhet a kérdés, hogy a kriptopénzek árfolyam változásából eredő nyereség után kell e adózni.

Ha nem kell, akkor tökéletes módszer arra, hogy szürke vagy feketegazdaságból származó jövedelmet legalizálni lehessen. A modell hasonló a 2016-os A préri urai című filmben látotthoz, melyben két testvér bankot rabol és az így szerzett pénzt elviszik kaszinóba, ahol pár dollárt elveszítenek ugyan, de amikor kiszállnak a kaszinó elismervényt ad a kiadott összegről, mely így igazolt jövedelemmé válik.

A kriptopénzek annyiban hasonlítanak, hogy anonim a rendszer, így ha mondjuk öt éve vett valaki 13 millió USD értékben Bitcoin-t, akkor ma a Winklevoss testvérekhez hasonlóan egy milliárd USD értékű Bitcoin-nal rendelkezne, amit átválthat USD-ra. Ha, ez ilyen egyszerű lenne, akkor a pénzmosásra szakosodott vállalkozók csődbe mennének. Persze, azt azért igazolni kellene egy NAV vizsgálat során, hogy az érintett bankszámlájára, honnan került a kérdéses összeg…

A valóságban a helyzet az, hogy az SZJA törvény (7.4.) szerint egyéb indokkal adómentes „a valuta, a deviza forintra, a forint devizára, valutára, valamint a devizának, a valutának más devizára, valutára való átváltásakor keletkezett árfolyamnyereség, feltéve, hogy az átváltás nem üzletszerű tevékenység keretében történik”. Ennek alapján, a Bitcoin árfolyamváltozásból eredő nyereség jövedelemnek tekinthető, amennyiben az átváltás üzletszerű tevékenység során keletkezett. Tehát azt kell tisztázni, hogy mi számít üzletszerű tevékenységnek, ami nem egyszerű, mert az Szja törvény 3. § 46. pontja alapján gazdasági tevékenységnek minősül valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.

Kérdés, hogy a NAV elfogadja e azt az álláspontot, hogy 2012 januárban 18 USD árfolyamon vesz valaki 100 Bitcoin-t, melyet 2017 decemberben teljes mértékben elad 11.000 USD árfolyamon, akkor az így keletkezett közel 1,1 millió USD nyereséget nem üzletszerűen végzett tevékenység révén szerezte, hanem csak vásárolni akart valamit az interneten, de elfelejtette, hogy maradt még kriptovalutája, amit aztán hat évvel később átváltott.

Amennyiben le kell adózni a kriptopénz eladásból származó árfolyam nyereségből származó jövedelmet 15 % SZJA-t és 14 % EHO-t kell megfizetni (utóbbinak adóévenként 450.000 Ft a felső korlátja).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.